Prijava za starše
 
 

     MOL     Zelena prestolnica     Predstavitev vrtca        Ekošola     Zdravje v vrtcu 

 
 
 

Vrtec Mojca

SEDEŽ UPRAVE
Levičnikova ulica 11
Ljubljana
T: 01 / 51 33 410
F: 01 / 51 33 420
E: vrtec.mojca@guest.arnes.si

Uradne ure uprave:
pon - pet od 7:00 - 15:00

 
 
 

Prehrana in jedilnik

Prehrana in jedilnik

Pravilna prehrana v zgodnjem otroštvu vpliva na skladen telesni in duševni razvoj otroka. Pri načrtovanju jedilnikov upoštevamo Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno- izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005), Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja (Ministrstvo za zdravje, 2008), izkušnje vzgojnega in kuharskega osebja ter seveda želje otrok.

Pri organizaciji prehrane se skušamo držati naslednjih načel:

Sadje in zelenjava imata v prehrani otrok velik pomen. Zmerno ponujamo živila živalskega izvora in živalske maščobe, kar nadomeščamo s kvalitetnimi rastlinskimi maščobami. Posebno pazljivost namenimo porabi soli in sladkorja. Okus jedi izboljšamo z uporabo zelišč. Občasno vključujemo živila iz ekološke pridelave in lokalno pridelana živila. Za dopoldansko malico imajo otroci na razpolago krožnik z mešanim sezonskim sadjem in zelenjavo.

Značilnosti prehrane otrok 1. starostnega obdobja:

V prvem starostnem obdobju (1 do 2 leti) imajo otroci vsak dan mlečni zajtrk. V kolikor strokovni delavki precenita, da otroci že zmorejo in se najedo od kruha in namaza, lahko dobijo enak zajtrk kot predšolski otroci. S konsistenco hrane se prilagajamo, le dokler je to potrebno. Otroke spodbujamo, da čim prej začnejo uživati hrano, ki je narezana na koščke, saj jih takšna hrana spodbudi k žvečenju in mehanski obdelavi hrane v ustih. Vse to je pomembno, za kasnejši razvoj govora, motorike ust, gibanje jezika. Poleg tega je takšna hrana drugačnega okusa od pasirane. Tako otroci spoznavajo in se navajajo na različne okuse.

Kakovost in varnost živil zagotavljamo s sistemom HACCP. V kuhinjah imamo vzpostavljen lasten HACCP sistem, ki opredeljuje sistem ravnanja z živili v igralnici. Živila nabavljamo od dobaviteljev, ki so izbrani preko javnih naročil.

Na jedilnikih so jedi označene s številkami alergenov, skladno z Uredbo 1169. Več pa si lahko preberete v jedilnikih.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.