Prijava za starše
 
 

     MOL     Zelena prestolnica     Predstavitev vrtca        Ekošola     Zdravje v vrtcu 

 
 
 

Vrtec Mojca

SEDEŽ UPRAVE
Levičnikova ulica 11
Ljubljana
T: 01 / 51 33 410
F: 01 / 51 33 420
E: vrtec.mojca@guest.arnes.si

Uradne ure uprave:
pon - pet od 7:00 - 15:00

 
 
 

Programi

PROGRAM ZA OTROKE S POSEBNIMI POTREBAMI 

Zgodnja obravnava otrok s posebnimi potrebami temelji na celostnem razvojnem pristopu. Eden izmed ključnih vidikov zgodnje obravnave otrok s posebnimi potrebami, ki se udejanja v času bivanja otroka v vrtcu je ta, da poteka v otrokovem naravnem okolju in naravni socialni mreži. Vključevanje otrok s posebnimi potrebami med vrstnike omogoča razvoj njihovih zmožnosti, hkrati pa sprejemanje in priznavanje drugačnosti, ki jih spremljajo vse življenje. V središču obravnave je otrok in družina, zato staršem omogočamo, da so soustvarjalci pomoči otroku ter jih opremimo s konkretnimi navodili in usmeritvami za pomoč njihovim otrokom.

PODPORNA SKUPINA ZA STARŠE
V letošnjem šolskem letu nadaljujemo s podporno skupino za starše. Srečanja, ki jih vodita vzgojiteljici za zgodnjo obravnavo, so namenjena staršem otrok, ki so vključeni v predšolski program s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo. Namen srečanj je, da starši v pozitivnem in zaupnem vzdušju aktivno sodelujejo, razmišljajo in izmenjujejo različne izkušnje o vzgoji in izobraževanju svojih otrok. Udeleženci imajo priložnost spoznati starše drugih otrok, ki se soočajo s podobnimi občutki in težavami.
Staršem omogočamo pogovor o posebnih potrebah otrok, vzgojnih težavah in pomoči otroku. Pogovarjamo se o vsebinah, ki so aktualne za starše npr. posebne potrebe otroka, vključitev otroka v ustrezen šolski program, občutki staršev, sorojenci, dnevna rutina itd. V letošnjem šolskem letu bomo v skupino poleg obstoječih povabili tudi nove člane.

EKO ŠOLA

Osnovno načelo delovanja programa Eko šola je, da bodo otroci v prihodnosti vplivali in sprejemali pomembne odločitve na vseh ravneh našega življenja. Skozi dejavnosti v programu postajajo ambasadorji za uresničevanje trajnostnega razvoja ter vplivajo tudi na obnašanje odraslih in spreminjajo njihove vzorce ravnanja. Eko šola bogati čustvene vezi otrok in mladih do narave. Uči jih spoštovati drugačnost in ceniti naravne dobrine.

MALI SONČEK

Gibalni/športni program Mali sonček je namenjen otrokom od drugega do šestega leta starosti. Njegov namen je obogatiti program na področju gibanja v vrtcu s sodobnimi gibalnimi/športnimi vsebinami. Poudarek daje igri in vadbi, ki naj bo prijetna in prilagojena otroku. Cilji gibalnega/športnega programa Mali sonček so: obogatiti program gibalnih/športnih dejavnosti v vrtcu, spodbuditi starše k aktivnemu sodelovanju pri izpeljavi programa, spodbuditi otroke in starše k aktivnemu preživljanju prostega časa ter pri otrocih spodbuditi željo, navado in potrebo po športnem udejstvovanju. 

TEDEN MOBILNOSTI

Pod okriljem Evropske komisije med 16. in 22. septembrom poteka Evropski teden mobilnosti (ETM), ki nas povezuje v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Slogan letošnjega tedna je »Gremo peš«. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način. Pripravili bomo teden pestrega, zanimivega in poučnega dogajanja, ki osvešča o prednostih trajnostnih potovalnih navad: tek in hitra hoja po naših ulicah; otroci starejših skupin povabijo otroke iz mlajših skupin na sprehod po bližnji okolici, izleti ...

TEDEN OTROKA

Pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije poteka skupen projekt »Teden otroka«, ki bo potekal v tednu od 7. 10. do 13. 10. 2019. V letošnjem letu obeležujemo 30 letnico sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah, zato je Teden otroka posvečen večjemu ozaveščanju in poznavanju pravic, zapisanih v Konvenciji. V sodelovanju z različnimi organizacijami bo v vseh oddelkih v tem tednu potekal pester program, ki bo prispeval k ozaveščanju otrokovih pravic in otrokom omogočal veliko druženja, veselja in pridobivanja novih socialnih stikov.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Zavedanje o pomenu lokalne trajnostne oskrbe z vidika zagotavljanja javnih dobrin je čedalje pomembnejše področje. Dan slovenske hrane bomo obeležili 15. 11. 2019, ko bomo otrokom ponudili tradicionalni slovenski zajtrk iz lokalno pridelanih živil. Namen zajtrka je spodbujati zdrav način življenja in že našim najmlajšim privzgojili odnos do domače hrane, podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane, spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega in zdravega okolja. 

ZDRAVJE V VRTCU

Pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje izvajamo program Zdravje v vrtcu, ki promovira zdravje ter usmerja izvajanje aktivnosti za ohranjanje in krepitev zdravja v vrtčevskem okolju in izven njega. Rdeča nit v letošnjem letu je: »BESEDE IMAJO MOČ« z izbranimi besedami krepimo sodelovanje in medosebne odnose ter gradimo most do soljudi. 

MREŽE: SKRB ZA DOBRE ODNOSE KOT TEMELJNI GRADNIK VARNEGA IN SPODBUDNEGA DELOVNEGA OKOLJA

Program Mreže, ki poteka pod okriljem Šole za ravnatelje, usposablja strokovne delavce za uvajanje izboljšav in pomembno prispeva k njihovemu profesionalnemu razvoju. 

Cilji programa mrež:
• v vrtcih in šolah spodbuditi razmislek o pomenu odnosov ter spodbudnega in
varnega delovnega okolja;
• razširiti poznavanje značilnosti varnega in spodbudnega delovnega okolja in
opredeliti dejavnike, ki vplivajo na doživljanje delovnega okolja;
• ugotoviti, kako zmanjšati negativne učinke raznolikih dejavnikov na medosebne
odnose;
• zasnovati ustrezne dejavnosti za krepitev odnosov, medsebojnega razumevanja
in povezovanja med zaposlenimi.

PROGRAM ZA SPODBUJANJE PRIJAZNOSTI

Prijaznost je močno orodje za negovanje dobrega počutja vseh in ima številne fizične in
čustvene koristi, ki ljudem pomagajo, da postanejo srečni, samozavestni in razgledani
posamezniki. Program za spodbujanje prijaznosti temelji na principih čuječnosti in
spodbuja krepitev osebne prožnosti pri otrocih v vrtcu. Na 24 delavnicah se bomo
pogovarjali, igrali in učili o čuječnosti, čustvih, načinih, kako smo lahko prijazni do sebe
in do drugih, kako lahko umirimo svoje misli in svoje telo, o hvaležnosti. Program se bo
izvajal v oddelkih 5-6 letnih otrok po dogovoru med vzgojitelji in svetovalno delavko, ki
bo izvajala program.

 

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.