Prijava za starše
 
 

                             

 
 
 

Vrtec Mojca

SEDEŽ UPRAVE
Levičnikova ulica 11
Ljubljana
T: 01 / 51 33 410
F: 01 / 51 33 420
E: vrtec.mojca@guest.arnes.si

Uradne ure uprave:
pon - pet od 7:00 - 15:00

 
 
 

Koledar utrinkov

 
oktober 2020
P T S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
 
 

Teden umivanja rok v vrtcu

Teden umivanja rok v vrtcu

15.05.2020

V času virusov se mi zdi pravilno umivanje rok zelo pomembna tema, ki jo morajo otroci v vrtcu usvojiti, vzgojitelj pa lahko to naredi na njim zanimiv način. Sama sem nekaj načinov strnila v en teden – v teden umivanja rok.

PONEDELJEK
Z otroci smo se najprej pogovorili, kdaj si je potrebno umiti roke in s pomočjo naših odgovorov naredili plakat s slikami. S pomočjo slik smo spoznali pravilen postopek umivanja rok (z eno kapljico mila) in plakat obesili v igralnici in na oglasno desko za starše. Skupaj z otroci smo demonstrirali pravilno umivanje rok brez vode. Da bo naše umivanje temeljito in bolj zanimivo, smo dodali petje pesmi »Ringa, raja«, ki jo vsi poznamo in je ravno dovolj dolga. Potem smo šli v manjših skupinah takšen način umivanja rok tudi preizkusiti in veselili smo se uspešno izvedene naloge.

TOREK
V zgodnjih letih življenja človek spozna in pomni največ, zato se mi zdi zelo pomembno, da otroke čim prej seznanimo s pravilnim načinom umivanja rok, hkrati pa se moramo zavedati tudi, da si nihče ne zapomni stvari ko jo enkrat vidi ali preizkusi in je potrebno to utrjevati. Nadomestek mila pri utrjevanju pravilnega postopka umivanja rok je lahko brivska pena, ki ni nevarna tudi če slučajno pride v otrokova usta, hitro pa pritegne pozornost, je zelo mehka in puhasta in rokovanje ali ustvarjanje z njo je zelo interesantno. Lahko jo tudi enostavno očistimo in ne pusti sledi na predmetih oz. oblačilih. Pred vsakega otroka sem na mizo iztisnila nekaj pene in jim pustila svobodno igro, raziskovanje in ustvarjanje z njo. Hitro je bilo opaziti, da bi se lahko igrali in zabavali v nedogled, saj so želeli »še in še« pene, ko so jo porabili. Ob naslednjem nanosu sem jim dala navodilo, naj si poizkusijo umiti roke s peno, ki je nadomestila milo. Postopek, ki smo ga obelodanili na plakatu prejšnji dan in je bil nalepljen na steni jim je bil pri tem v veliko pomoč, za dodatno pomoč pa sva poskrbeli vzgojiteljici.

SREDA
Brisačke! Vsi (tako otroci kot odrasli) vemo, da je za brisanje naših rok priporočljivo vzeti le eno brisačko, problem pa nastane, ko se otroci obrišejo prehitro (saj se želijo čim prej znova vrniti k igri ali dejavnosti) in njihove roke ostanejo mokre ali pa se obrišejo v oblačila, ki so posledično tudi mokra in jih je potrebno preobleči. Pravilna uporaba brisačke pri brisanju rok je namreč »pivnanje« rok z njo. Da so otroci to bolje razumeli in jim je bilo bolj zabavno smo umetniško ustvarjali oz. »pivnali« vsak s svojo brisačko in barvo. Nastala je čudovita umetnina! Brisačke smo zmečkali v kroglico ali žogo ter jih nato vrgli v koš (tako iz koša ne padajo, hkrati pa se koš počasneje polni). Sledilo je umivanje naših »obarvanih« rok in skupaj smo še enkrat ponovili celoten postopek pravilnega umivanja, ki smo mu dodali še pravilno uporabo brisačke.

ČETRTEK
Otroci obožujejo igre z vodo in ena izmed teh je tudi igra v peneči kopeli, s katero hkrati tudi zelo dobro očistimo naše roke. Postopek pravilnega umivanja rok, z eno kapljico mila in »pivnanjem« naših rok z eno brisačko, ki smo jo spremenili v žogo preden smo jo vrgli v koš, smo ponovili. Nato smo v plastično posodo natočili vodo in dodali peneče milo (uporabno je tudi navadno). Posamezen otrok je imel možnost »čofotati« v peneči kopeli, vendar pa so si otroci ob tem morali tudi pravilno umiti roke. Vsak otrok je nato svojo vodo (s pomočjo vzgojiteljice) zlil v umivalnik in tako videl, koliko »umazanije« je odplaknil s svojih rok. Dejavnost je v igralnico prinesla veliko veselja, dobre volje in nasmejanih obrazov.

PETEK
Presenetilo nas je deževno vreme, ki smo ga izkoristili za dejavnosti na prostem. Oblekli smo si pelerine in obuli škornje ter odšli ven - na dež. Skakali smo po lužah in plesali v dežju. Kar nekaj otrok je »pristalo« na tleh oz. so se ujeli z rokami v blatu, kar nas je pripeljalo k naslednjem pripomočku oz. tehniki umivanja rok. Ko smo se vrnili v prostore vrtca, se preoblekli in pravilno umili roke smo ugotovili, da je za nohti še ostalo blato. Za umivanje oz. ščetkanje nohtov smo spoznali še ščetko namenjeno umivanju le-teh. Ker ščetke ne nosimo ves čas s seboj, smo z otroci ugotovili, da lahko svoje nohte pri umivanju rok z milom, namesto ob ščetko drgnemo ob dlan in umazanijo pod nohti milo prav tako odplakne stran.

Ob pisanju utrinkov sem se obdala s pozitivno energijo ter se spomnila na čudovit teden z otroškim smehom, ki ga v teh dneh močno pogrešam. Upam, da bodo tudi vam in vašim otrokom v teh »težkih« časih te vrstice prinesle nasmeh na obraze in kanček koristnih nasvetov.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.