Vrtec Mojca

SEDEŽ UPRAVE
Levičnikova ulica 11
Ljubljana
T: 01 / 51 33 410
F: 01 / 51 33 420
E: vrtec.mojca@guest.arnes.si

Uradne ure uprave:
pon - pet od 7:00 - 15:00

 
 
 

Zdravje v vrtcu

Zdravje v vrtcu

ZDRAVJE V VRTCU 2018/2019

RDEČA NIT: Medgeneracijsko sodelovanje

V program je v letošnjem šolskem letu vključenih 14 oddelkov.

Program poteka pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje in z letošnjo rdečo nitjo želijo poudariti, da je staranje naravni proces za vsa živa bitja. V vsakem okolju živijo tudi starejši prebivalci, ki imajo določena znanja, izkušnje in čas, da jih lahko podelijo z mlado generacijo. Nekateri so osamljeni in bi jih otroci lahko obiskali in razveselili z obiskom. Otroci pa ob tem razvijajo empatijo, prostovoljstvo, pomoč...

V kolikor v vaši okolici prepoznate starejše osamljene osebe, ki bi se razveselili medgeneracijskega sodelovanja, o tem obvestite strokovne delavke vrtca.

OPZHR: Jana But

 

ZDRAVJE V VRTCU 2017/2018

RDEČA NIT: Širimo obzorja s hrano

V program Zdravje v vrtcu je bilo v šolskem letu 2017/2018 vključenih 15 oddelkov:

  • Kekec: Rožice, Sončki.
  • Tinkara: Račke, Medvedki, Čebelice, Škratki.
  • Muca: Ribice, Pikapolonice, Račke, Žabice.
  • Mojca: Zajci, Metulji, Veverice.
  • Rožle: Pikapolonice, Ptički.

V tem šolskem letu so v skladu z rdečo nitjo programa: Širimo obzorja s hrano, potekale zanimive aktivnosti preko katerih so otroci spoznavali hrano od njiv do vilic. Naši vrtički so dovolj veliki, da otroci spoznavajo, kako je treba pripraviti zemljo na zimski počitek. Spomladi jo skupaj zrahljajo in posadijo razno zelenjavo in zelišča. Z navdušenjem so otroci opazovali, kako rastline vzklijejo in rastejo ter razvijejo plodove. Vonj in okus z ljubeznijo pridelane zelenjave je edinstven in ga vsi otroci radi užijejo. Pa ne samo vrtički, veliko užitnih darov nam radodarna narava ponuja kar sama od sebe, ne da bi se bilo nam treba kaj posebej truditi za to. Tako so spoznali, da dišeče bezgove cvetove, lahko uporabijo za čaj ali pa si iz njih pripravijo bezgove omlete. V gozdu so nabrali kostanj in spoznavali razliko in uporabnost med navadnim in divjim kostanjem. Ker v vrtčevsko kuhinjo dobavitelji vsak dan pripeljejo veliko količino hrane, pa so otroci želeli izvedeti, kje zraste toliko zelenjave. In so se podali na Rakitno, kjer so ugotovili, da so njive precej večje od vrtičkov na našem igrišču, namesto z rokami, pa so pridelke pobirali kar z velikimi kmetijski stroji. Vsi otroci so vedeli, da lahko kupimo hrano v trgovini, tržnice pa niso poznali vsi, zato je bil na vrsti obisk tržnice. Pisane barve pridelkov in osvežujoči vonji sadja in zelenjave so otroke tako prevzeli, da so tržnico s pravimi pridelki naredili kar v igralnici. In ker naši malčki še ne hodijo v službo, da bi zaslužili denar, so za plačilno sredstvo uporabili zamaške. Ko so otroci vse pokupili so se odločili, da jih bodo predelali. Iz njih so pripravili juhe, zavitke in kompote. Želodčki so bili od domačih dobrot izredno zadovoljni. Ne le v tržnico, igralnica se lahko spremeni tudi v mlin in pri takšni preobrazbi lahko pomaga le čarobna roka babice. Poleg mlina je s sabo prinesla različna žita, ki so jih zmleli v moko, seveda pa je zadišalo tudi po kruhu.

Ker je Slovenija kulinarično bogata država so se odločili raziskati tudi to področje in okušali prekmursko gibanico, potico, razne pogače in še in še. Otroci so izredno radovedni in radi pokukajo tudi čez ograjo naše države. Da se v tem velikem svetu ne bi izgubili jih je vodil zajček Feliks iz Feliksove kuharske knjige. Feliks jih je s pomočjo globusa in zemljevida najprej popeljal v Italijo. Od veselja nad špageti so se otroci mimogrede naučili še izštevanko Giro girotondo. Ko so se s prsti na zemljevidu ustavili v Veliki Britaniji jim je Feliks priporočil pravi angleški zajtrk, hkrati pa so spoznali tudi knjižne junake, ki izhajajo iz Velike Britanije – Petra Pana, Petra Zajca in druge. V kulinaričnem popotovanju so šli še dlje, na Kitajsko, kjer ne gre brez riža, v Mehiki so si privoščili tortilije in v Afriki spoznali kus kus.

Po uživanju vseh dobrot, si otroci radi pogasijo žejo z vodo in spoznavajo pomembnost hidracije ter krepijo znanje o higieni živil in osebni higieni. Pri uživanju dobrot so dodobra spoznali tudi bonton in utrjevali kulturo prehranjevanja.

Lahko potrdimo, da so si malčki s pomočjo hrane res razširili obzorja.

Katere aktivnosti so izvajali v posamezni skupini pa si lahko preberete v priponkah, kjer so objavljena poročila vseh sodelujočih skupin v programu Zdravje v vrtcu 2017/2018.

                                                               

OPZHR:
Jana But

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.